Surfer navigation analysis

Regulamin » FAQ » Szukaj » Blogi Mój blog Blogowe nowości » Klubowicze » Rejestracja » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj 

Poprzedni temat :: Następny temat
Coraz mniej Techna?
Autor Wiadomość
Yathe Cohn 
nowy klubowicz
music producer/dj

Słucham: techno/uplifting trance

Wysłany: 2008-02-27, 07:32   house vs. techno

misiek napisał/a
House cały czas jest na topie :-P Nie wiem co jest w tej muzyce ale od x lat nie traci ona na popularności. W sumie dobrze się tańczy przy niektórych odmianach house-u.

House i techno to dwie potężne sceny egzystujące niezależnie na rynku muzycznym. Mają wspólny mianownik w muzycznym drzewie genealogicznym. Jako niezależne nurty egzystuja od lat '80. (aczkolwiek początku muzyki house można szukać już w latach '70.) ubiegłego stulecia i każdy ze styli zyskał swoich zwolenników. Trudno tutaj mówić o tym, który jest bardziej popularny a który mniej (tymbardziej jeżeli istnieje bardzo mocno zaakcentowany odłam tech-house: taka stylowa "sekta" :-D ). Tymbardziej trudno wyrokować, który bardziej traci na popularności. Powód? Obecnie NIE MA juz zarówno czystego techno jak i czystego house. Ekspansji podgatunków z kręgu muzyki elektronicznej nie zdołał się oprzeć ani house, ani techno. Oczywiście rdzeniem powstałych odnóg house i techno pozostają owe style ale nie mozna postrzegac tego w kategoriach utraty popularności czy też zanikania. Pozostając w kręgu techno: "schranz'owy" twórca lub dj powinien mieć pojęcie o protoplaście gatunku. W odniesieniu do house: tego samego powinno się wymagać od twórcy Ghetto house. Nie wspomnę już o Neotrance, który wywodzi się z tech-house, trance i minimali. Idąc za ciosem: jeśli mówimy juz o zanikaniu muzyki techno to równie dobrze możemy to samo stwierdzic w odniesieniu do muzyki house. Oczywiście nie jest to prawdą, gdyż tak house jak i techno są nadal żywe, przeniesione tylko do nieco innego wymiaru. Zatem wszyscy jesteśmy w stanie NIRVANA, wyzwoleni - Music is the key to the freedom (muzyka jest kluczem do wolności)!!!

pozdrawiam: Y.C.

fuse 
nowy klubowicz

Wysłany: 2008-10-28, 09:42   

zgadzam się z przedmówcą ;]

Patusiakce 
nowy klubowicz

Wysłany: 2008-10-28, 13:55   

ja rowniez ;)

Warciarz 
moderator

Słucham: Techno,Progressive,Trance,

Wysłany: 2008-10-28, 21:35   

Ale przedmówca nieco bardziej kreatywnie się wypowiedział na temat.Można było również troche bardziej się postarac ;-)

A wracając do tematu.Dobrze,że jeszcze jest troche klubów,gdzie prawdziwe techno nie zostało zapomniane.No nie wspominając o eventach,na których też nei jest jeszcze żadkościa :-)

1. Nie przemawiaj do ludzi metaforą - zrozumieją Cię dosłownie.
2. Nie przemawiaj do ludzi ironią - zrozumieją Cię zbyt dosłownie.
3. Nie przemawiaj do ludzi dosłownie - nie zrozumieją Cię.
4. Nie przemawiaj wogóle do ludzi to nie dostaniesz bana :mrgreen:

Lisek 
nowy klubowicz

Słucham: electro,HH
Kluby: Spiz katowice

Wysłany: 2008-10-28, 22:16   

Ale zaden rodzaj muzyki nie zginie bo zawsze jest jakies pokolenie co go tworzy i co go slucha :) wiec nie ma co sie bac ze Techno zginie;p :lol:

misiek 
administrator

Wysłany: 2008-10-28, 22:27   

W sumie muszę się zgodzić z tobą Lisek. To fakt że są pokolenia ludzi, którzy słuchają danego rodzaju muzyki i są też twórcy, którzy podtrzymują owe style muzyczne przy życiu. Wszakże nasze pokolenie również sięga do muzyki chociażby naszych rodziców np. polskiego rocka z lat '80. W komercyjnych radiach przecież muzyka puszczana jest z rożnych lat i w cale nam to za bardzo nie przeszkadza. Bo są też takie utwory, które są ponad czasowe.

Co do techno to myślę że za wcześnie jest stwierdzać że to muzyka ponad czasowa gdyż ten gatunek w porównaniu do innych rodzajów muzyki wcale nie jest taki stary. Poczekajmy kilka pokoleń i się wówczas przekonamy o tym.

Lisek 
nowy klubowicz

Słucham: electro,HH
Kluby: Spiz katowice

Wysłany: 2008-10-29, 20:41   

misiek, Nom poczekamy zobaczymy ;) ale mysle ze nie z :lol: ginie ;)

yathe 
nowy klubowicz
..::LIVECLUBBING::..

Słucham: techno/schranz/minimale
Kluby: Junk Club, Ocean & Col

Wysłany: 2008-11-14, 00:21   

...sweet 8-)

kauczocha 
nowy klubowicz

Wysłany: 2008-11-20, 13:43   

No ok. ale nie sadzicie ze jesli jest cos tworzone nowego to jest wzorowane na starszych rytmach... Nie wiem jak wy, ale ja tam wole stare dobre kawalki, z obecnych nowosci malo co mi sie podoba.

misiek 
administrator

Wysłany: 2008-11-20, 15:37   

Hmm to fakt że jest dużo coverów, remixów a style się miesza celowo żeby z nich wyszło coś nowego. Czy dotarliśmy do takiej granicy że nie da się już nic nowego wymyślić? WĄTPIĘ :mrgreen:

krzysiek 
nowy klubowicz

Wysłany: 2008-11-20, 18:07   

mówi się że jest coraz mniej techna w samej muzyce techno ,
to bzdura jaką się rzadko słyszy,
po prostu ta muzyka tak jak każda inna ewoluuje i powstaje coś nowego, inną sprawą jest czy ktoś tworzy i słucha samych nowości , czy jest wierny temu jednemu podstawowemu stylowi

artur_318 
nowy klubowicz

Wysłany: 2008-11-24, 18:33   

wydaje mi się, że techno było na początku, kiedyś jako nowość- muzyka elektroniczna, ludziom się spodobała i zaczęła się dzielić na rytmy szybsze, wolniejsze, głębsze i lżejsze.

Warciarz 
moderator

Słucham: Techno,Progressive,Trance,

Wysłany: 2008-11-24, 22:21   

Tak odmian Techno jest teraz multum i cieżko to wszystko ogarnąc tym bardziej,że często coś nowego pojawia się w tym klimacie.Np dośc popularne stało się jego przyśpieszanie,bo jego tempo nie powala jednak na kolana.

1. Nie przemawiaj do ludzi metaforą - zrozumieją Cię dosłownie.
2. Nie przemawiaj do ludzi ironią - zrozumieją Cię zbyt dosłownie.
3. Nie przemawiaj do ludzi dosłownie - nie zrozumieją Cię.
4. Nie przemawiaj wogóle do ludzi to nie dostaniesz bana :mrgreen:

moniiika90 
nowy klubowicz
moniiika90

Słucham: pop
Kluby: sen, impuls ,arizona

Wysłany: 2008-11-24, 22:36   

niektore kawalki sa rewelacyjne a niektore do bani :-/ :-/ wiele dj niektorzy sa dobrzy w tym co rbia inni sa slabi :-?

admin 
webmaster

Słucham: House, Techno, Trance
Kluby: M7 CLUB

Wysłany: 2008-11-26, 17:52   

Dużo produkcji nowych z gatunku techno jest np. na beatport.com jednak bardzo dużo producentów muzycznych eksperymentuje próbują wydać swoją produkcję, jako coś innego niż dotychczas robił. Takimi producentami np. są m.in.: Tiesto, Armin Van Buuren, Marco, Sander Van Doorn ...

Dużo ludzi też słuchając muzyki zastanawia się, co to za gatunek muzyczny a jak do końca nie jest pewny to stwierdza TO NA PEWNO JEST TECHNO.

Sponsor

[Kliknji na reklamę! WME.com.pl utrzymuje się wyłącznie z reklam. Dziękujemy!]