Surfer navigation analysis

Regulamin » FAQ » Szukaj » Blogi Mój blog Blogowe nowości » Klubowicze » Rejestracja » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj 

Poprzedni temat :: Następny temat
Relacja i Zdjęcia z Global Nation 2008 @ Targi Kielce - Wasze wrażenia!
Autor Wiadomość
admin 
webmaster

Słucham: House, Techno, Trance
Kluby: M7 CLUB

Wysłany: 2008-11-30, 15:03   Relacja i Zdjęcia z Global Nation 2008 @ Targi Kielce - Wasz

W noc Andrzejkową 29 listopada 2008 r. na terenie kompleksu Targi Kielce miała miejsce impreza Global Nation. Nasz wortal jako jedyny miał okazję w niej uczestniczyć czego efektem są zdjęcia z owej imprezy.

Organizacją eventu zajęła się Agencja Global Events. Warto przy okazji wspomnieć że jest to pierwsze przedsięwzięcie tej agencji na taką skalę, oraz pierwsza impreza tego typu odbywająca się w Kielcach.

Uczestnicy Global Nation z którymi rozmawialiśmy nie kryli entuzjazmu z tego powodu, że to właśnie w Kielcach odbywa się takie wydarzenie.

Start imprezy wyznaczono na godzinę 19:00. I tu pojawił się pierwszy mankament. Mianowicie, rozpoczęcie imprezy zaczęło się odwlekać w czasie. Już od godziny 18:00 wg wcześniejszych zapewnień organizatorów kasy biletowe miały być otwarte.

Kiedy przybyliśmy na miejsce przed godz. 18:00 zastaliśmy grupkę ludzi czekających przed bramą na otwarcie.

Jednak otwarcie nie odbyło się w wyznaczonej wcześniej godzinie. Ochrona zaczęła nas wpuszczać dopiero przed godziną 19:00. Trochę było to nieprzyjemne z tego względu, iż stanie na zimnie i w deszczu nie jest zbyt przyjemne. Co jakiś czas przybywali to nowi klubowicze. W końcu brama wejściowa została otwarta. Mi osobiście wydawało się że za nami jest garstka osób, jednak gdy odwróciłem głowę za siebie moim oczom ukazał się dość spory „tłumek”, na moje oko jakieś kilkaset osób.

Przy bramkach/kasach organizatorzy sprawili się naprawdę dobrze! Nie mieliśmy żadnych problemów z wejściem na teren imprezy. Jeszcze tylko rutynowa kontrola ochrony i byliśmy w środku.

Teren imprezy był szczelnie obstawiony przez służby porządkowe (firmę Juventus). Scena główna znajdowała się w po lewej stronie i była usytuowana w środku głównej hali, w której odbywała się impreza.

W czasie kiedy weszliśmy na teren hali na scenie zaczynał grac już pierwszy wykonawca, mianowicie, Dazzy D. Klubowicze dopiero schodzili się na miejsce imprezy, a niektórzy już byli wprawieni w rytm muzyki. Dazzy zaprezentował to co potrafi najlepiej, czyli znakomitą dawkę dobrej muzyki w klimatach w których się obraca, techno, minimal.

Scena główna „przystrojona” była w trzy telebimy, jeden centralnie za konsoletą dj-i a dwa następne po bokach sceny. Ze sceny w kierunku publiczności świeciło kilka niezłych laserów dając niesamowite efekty wizualne oraz dwa mega stroboskopy. Wszystko razem wyglądało dość imponująco.

Jednak mimo tego niesamowitego nagłośnienia i całej oprawy wizualnej, kolejnym błędem niestety nie tylko dla mnie był wszechobecny dym. Żeby nie napisać masa dymu, co niestety odbiło się na jakości naszych zdjęć.

Mimo tego nie ma co narzekać, bo przyjechaliśmy tam przecież po to aby bawić się przy dobrej muzyce. I pod tym względem organizatorzy mnie nie zawiedli. Oprawa muzyczna była jak najbardziej na najwyższym poziomie, zresztą czego innego mamy się spodziewać po takich gwiazdach m.in. jak: Blank & Jones, Marc Van Linden czy Carla Roca.

Drugim dj-em, który grał na Global Main Stage był Dave Schiemann. Mimo młodego wieku jest to bardzo utalentowany dj, co było można usłyszeć na festiwalu. Jego set zaprezentowany w klimatach tech-trance powalił nie jednego klubowicza tej nocy na „kolana”.

Jako trzeci na scenę wyszedł Poziom-X. Jego twórczość artystyczna odzwierciedla jak najbardziej rzeczywistość. Na scenie czuje się jak przysłowiowa „ryba w wodzie”. Bez wątpienia jest jednym z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych Dj-i w Polsce. Dźwięki, które wydobył na Global Nation wprawiły wszystkich uczestników imprezy w euforię. Cały tłum tańczył w rytm muzyki, którą tego wieczoru nam zaserwował. Z pewnością zaproszenie Pozioma na ten festiwal było strzałem w „dziesiątkę”.

Oczywiście wszyscy czekaliśmy na występy Marc Van Linden-a oraz duetu Blank & Jones.

Pierwszy z w/w artystów zagrał Marc Van Linden. Jego nieprzeciętny kontakt z publicznością niewątpliwie przemawia na korzyść tego artysty. O czym można było się przekonać po jego występie. Kilku szczęśliwców miało okazję zrobić sobie zdjęcie z Marc-iem. Muzycznie oczywiście pokazał światową klasę. Był to dobry trance w dobrych rekach. Publiczność, która się wówczas zgromadziła przez dłuższy czas nie zapomni tego występu.

Ja osobiście zawsze marzyłem aby na żywo posłuchać Blank & Jones z tego względu że kocham trance, a ich twórczość jak najbardziej jest w moim guście. Jak widać marzenia się spełniają bez większej trudności, wystarczyło tylko przybyć tego dnia na Global Nation do Kielc.

W moich odczuciach niemiecki duet zaprezentował się jak najbardziej pozytywnie. Nie był to taki Blank & Jones jaki znam z teledysków ale ludzie z pozytywnym nastawieniem do życia i energią, którą dzielą się z publicznością poprzez swoja muzykę. W ich secie znalazły się takie hity jak „desire” czy też „mind of the wonderful” zagrany na koniec występu. Wszystkie te hity zostały „ubrane” w dobry trance, niekiedy z elementami hard trance.

Daję im również duży plus za niesamowity kontakt z publicznością, też za to, że podczas grania swojego seta „bawili” się razem z klubowiczami. Widać że kochają to co robią. Ich występ określam jako bardzo dobry. Zresztą nie mogę napisać inaczej! Kiedy weszli na scenę, momentalnie hala się zapełniła.

W szczególności do gustu przypadł mi jednak set jedynej artystki grającej na scenie głównej, czyli Carli Roca. Nie ujmując oczywiście umiejętności innym wykonawcom. Ale to co ta kobieta zaprezentowała wpiło mnie w ziemię...Set w jej wykonaniu to nie jakieś „flaki z olejem” tylko dosłownie - „redbull z czystą”!

Carla zaprezentowała bardzo energiczne brzemienia, które wprawiłyby w ruch niejednego „zmulaka”. Moim zdaniem była to niekwestionowana gwiazda wieczoru.

Miejmy na uwadze również to, że line-up był bardzo zróżnicowany muzycznie. Artyści, który wówczas występowali prezentują różne style muzyki elektronicznej, dlatego nie każdemu musiał się podać właśnie ten Dj co np. Mi.

Kolejnym artystą był Siasia. Jest on jednym z czołowych dj-i agencji bookingowej Substanz.art, jednak nie jedynym na tej imprezie. Wspomniana wcześniej Carla, czy też Poziom-X również reprezentują agencję. Podczas swojego występu zaprezentował tzw. inteligentne dźwięki. Jego muzyka to dawka dobrych elektronicznych brzmień. Nie taka jaką można usłyszeć w większości klubów czy też dyskotek w Polsce. To muzyka ambitna, w którą wkłada się całe swoje serce. Muzyka emocji i dźwięków!

Po Siasia za konsoletą pojawił się wcześniej Mi nie znany polski dj, Grzegorz Es. Wykonywał on set jako ostatni artysta na scenie głównej (Global Main Stage). Pochodzący z Pszczyny, a mieszkający obecnie w Czechowicach Dj rozkręcił publiczność nową dawką energicznych brzmień z pogranicza gatunków minimal, schranz i hard techno. Jego występ był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Mimo później godziny z przyjemnością skakałem wraz z innymi klubowiczami w rytm jego ciężkich brzmień.

Oprócz artystów grających tej nocy na scenie głównej, czyli Global Main Stage wystawiona była również druga scena (boczna), która znajdowała się naprzeciw namiotu gastronomicznego. Na scenie swoje umiejętności prezentowali artyści skupiający się wokół nowego projektu muzycznego Substanz bitter! Na Substanz.bitter Stage swoje sety i live acty zagrali: Karola, TMK, Lord Poise - LIVE ACT, Harty, Pete Aspen, Dropski oraz Mike Dereyen.

Klubowicze, którzy się tam skupili to prawdziwi koneserzy elektronicznych dźwięków. Muzyka niekomercyjna, jest z pewnością przeznaczona dla ambitnych, na pewno nie dla fascynatów lekkich dyskotekowych hitów. Było tam na prawdę bardzo technicznie i ambitnie! Szkoda tylko, że scenę odsunięto trochę na ubocze w stosunku do głównej hali, bo warto było tam zajrzeć. Wiadomo, że większą uwagę klubowiczy skupiła scena główna z prostego względu! Grały tam gwiazdy muzyki technicznej z zagranicy! Z przyjemnością jednak wybrałbym się na festiwal na którym, główna scena należeć będzie do ekipy z Substanz.bitter.

Podsumowując. Ogólnie impreza wypadła nieźle, jak na pierwszy raz. Muzycznie naprawdę na bardzo wysokim poziomie. Mimo kilku niedociągnięć organizacyjnych i marnej pogody z przyjemnością wybiorę się na druga edycję Global Nation 2009.

Autor: Zbigniew Sieczka
Foto. WME.com.pl Team

asienda71 
nowy klubowicz

Wysłany: 2008-11-30, 18:36   

a kiedy fotki beda??

misiek 
administrator

Wysłany: 2008-11-30, 20:00   

Najprawdopodobniej już dzisiaj będą fotki z imprezy ;-)

admin 
webmaster

Wysłany: 2008-11-30, 20:18   

Właśnie przebieram zdjęcia bo dużo dymu było i fotki troche są nie które nie wyraźne.

A jak impreza się podobała. Czekam na krótką relacje na temat organizacji imprezy, muzyki, obsługi itd.

milusiack 
nowy klubowicz

Słucham: techno
Kluby: impuls, sen

Wysłany: 2008-11-30, 22:00   

Super xD Muzyka swietna (ale to juz wiedzialam wczesniej) Spodziewalam sie wiekszej ilosci ludzi :) Jednak nie ma co narzekac -liczy sie jakos a nie ilosc:P Organizacja w porzadku i niektorzy ochroniarze byli bardzo przystojni :D pozdrawiam :)

dagus932 
nowy klubowicz
dasfdg

Słucham: sfdjkhjkl.;
Kluby: fdggfjh

Wysłany: 2008-12-01, 17:30   

Jak pobrac fotki ? w co wejsc?

[ Dodano: 2008-12-01, 17:40 ]
juz wiem :)

krzysiek 
nowy klubowicz

Wysłany: 2008-12-01, 21:04   

impreza zbyt przereklamowana - to co się działo podczas imprezy nie ma się ni jak do tytułu
"global nation"
wykonawcy i muzyka ocena jak najbardziej pozytywna
natomiast niemal wszystko inne ( poza ochroną ) było niedociągnięte lub nie przemyślane
zaczynając od początku ,
ludzi zaczęto wpuszczać na teren kompleksu targi kielce gdy muzyka już grała , efekty wizualne - kilka laserów dwa stroboskopy i dym , bardzo dużo dymu 20 metrów od sceny nie było widać co się tam działo , kolejna rzecz było mało jedzenia i pica nie licząc piwa w zimnych nie wentylowanych namiotach (kto ustawia grilla w środku namiotu gastronomicznego)
na koniec tłum fanów liczący ledwie kilka set osób na terenie całego kompleksu - kiepsko to wyglądało jak garstka ludzi bawi się w tak dużej hali
nazwanie tego co tam się działo eventem było by sporą przesadą , po prostu taka sobie dyskoteka (na której grano dobra muzę)
jeśli ktoś był tam dla samej muzyki i jej wykonawców to bawił się dobrze , nawet bardo dobrze,
jeśli chciał mieć imprezę "event" z prawdziwego zdarzenia to mógł być mocno rozczarowany

ocena subiektywna od 1 do 10

dla wykonawców i muzyki = 10
dla wszystkiego dookoła = 3
dla całości - ogólne wrażenie = 4,5

admin 
webmaster

Wysłany: 2008-12-03, 00:59   

Minusy:
- Bardzo zimno w namiotach i na scenach, przez co ludzie bawili się w kurtkach
- Minus przy otwarciu bram (miały być otwarte o 18:00 kasy biletowe a otworzone zostały po 19:00 i brak poinformowania, co się dzieje)
- Trochę mało ludzi jak na taką halę
- Zbyt dużo dymu na głównej scenie
- Za grilla w namiocie, przez co było pełno dymu
- Za słaba gastronomia jak na taką imprezę

Plusy:
+ Bardzo dobre sety DJ-skie
* Marc van Linden oraz Blank and Jones duży plus za kontakt z publicznością
* Grzegorz eS duży plus za seta :)
* Marc van Linden duży plus za kontakt z publicznością po zejściu ze sceny
+ Ochrona zachowała się profesjonalnie - za to duży plus (dawno takiej ochrony nie widziałem)
+ WC
+ Szatnia
+ Wreszcie normalne ceny na imprezie

Po mimo kilku minusów Global Events jak na pierwszy raz spisał się na ocenę 4 / 6. Mam nadzieję, że kolejne imprezy będą na jeszcze lepszym poziomie, i przydałoby się przy kolejnym evencie zastosować lepsze nagłośnienie oraz oświetlenie i mniej dymu, bo zdjęcia to koszmarnie się robiło.

Ale jako że w ten dzień były jeszcze 2 inne imprezy organizowane przez agencje, które na rynku są już od kilku lat. To powiem, że było OK. Każda agencja na początku popełnia jakieś błędy jak każdy. Ale mam nadzieję, że z eventu na events będą błędy dotychczasowe usuwane lub zminimalizowane.

Ogólnie fajny events tylko sam już koniec w Kielcach był niezbyt fajny. Zostają wspomniania :) i zostają pamiątki :(

P.s. coś koleżanki z konkursu chyba zapomniały o nas :evil: :evil:

misiek 
administrator

Wysłany: 2008-12-03, 01:34   

Moje odczucie po tej imprezie są w sumie różne.

Pierwszy raz byłem na takim evencie więc nie mam z czym go porównywać. Oprawa muzyczna bardzo mi się podobała, dj-e naprawdę dali z siebie wszystko. Zwłaszcza podobał mi się set Carla Roca i Grzegorz ES, bardzo energiczne dźwięki. Co do blank & jones to ich występ mnie trochę zaskoczył. Zawsze myślałem że będzie to łagodny secik z ich największymi hitami. Nic bardziej mylnego. Chłopaki zaprezentowali dobry, energiczny Trance oczywiście z wstawkami swoich znanych utworów :mrgreen:

Wizualizacje również mi pod pasowały. Fajne efekty laserów + visiual na telebimach ;-)

Na plus jeszcze sanitarka, czyli WC oraz ochrona. Firma Juventus - bardzo profesjonalnie się zachowywała.

Przejdę teraz do minusów:

1. Za dużo dymu na scenie głównej, było tak siwo że nie widziałem końca hali :-/ (P.S. fotki tez nie najładniejsze z tego powodu wyszły)

2. Zimnica na hali i w namiotach

3. Spóźniony start imprezy

4. W namiocie piwnym można było zawiesić siekierę

I to ogólnie wszystkie uwagi, które mi przychodzą do głowy. Myślę że na jedne imprezie się nie skończy bo oprawa muzyczna była na prawdę rewelacyjna :!:

Ogólna ocena w skali do 10 ==> 7

asienda71 
nowy klubowicz

Wysłany: 2008-12-03, 19:12   

a czemu tak sadzisz kolego :?: :?: :?: co sie stalo ze koniec w kielcach nie byl jush taki fajny??

misiek 
administrator

Wysłany: 2008-12-03, 19:15   

Hehehe ja już spłaciłem swoją pamiątkę i dziękuję za takie na przyszłość :-P

admin 
webmaster

Wysłany: 2008-12-03, 19:33   

Bo jakoś nie widze waszych wypowiedzi na temat imprezy oraz spadła aktywność na forum.

Misiek to mogłeś odrazu moją pamiątke spłacić :evil: . A tak musze specjalnie jechać z bulem serca :roll:

misiek 
administrator

Wysłany: 2008-12-03, 19:42   

A i jeszcze chciałem dodać na plus, to że agencja wprowadziła talony. Jest to bardzo dobre rozwiązanie moim zdaniem na takich imprezach, gdyż nie trzeba szukać kasy po kieszeniach i nie trzeba czekać na resztę, której czasami po prostu nie ma :-/

admin 
webmaster

Wysłany: 2008-12-03, 19:45   

Ale to już jest standard na takich imprezach jak m.in. ta

Sponsor

[Kliknji na reklamę! WME.com.pl utrzymuje się wyłącznie z reklam. Dziękujemy!]